Foto: Unsplash (Jannis Brandt)
Zajímá vás, jak jíst, aby vám během dne nechyběla energie? Jakými potravinami předejdete únavě a které naopak platí za její spouštěč? O tom, jak správně čerpat energii z jídla, jsme si povídali s nutriční terapeutkou Kristýnou Kubíkovou.
Zdravé stravování hraje klíčovou roli v prevenci únavy. „Důležité je dbát na konzumaci jídel, která obsahují dostatečné množství nutričně prospěšných látek, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky,“ uvádí výživová poradkyně Kristýna Kubíková z české značky doplňků stravy Blendea.
Foto: Freepik
Kromě toho je na místě i dostatečný přísun vitaminů a minerálů. Mezi vitaminy, které napomáhají snižovat únavu, jednoznačně patří vitamin C, vitamin D a B-komplex. „Pokud víte, že váš jídelníček neobsahuje dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, ryb a ořechů či semínek, které tyto vitaminy obsahují, určitě bych doporučila sáhnout po doplňcích stravy. Ideální jsou přípravky ve vysoké BIO kvalitě a ve formách, ve kterých se vitaminy v těle dobře vstřebávají. Jednou z těch nejlépe vstřebatelných u vitaminu C je například jeho lipozomální podoba,“ uvádí nutriční terapeutka Kristýna Kubíková.
Z minerálních látek lze proti fyzické i psychické únavě doporučit zinek, draslík, železo a hořčík, který je vhodné doplňovat do těla ve formě bisglycinátu. Únava pak mnohdy pramení také z dehydratace. „Pijte proto dostatek vody, a naopak se vyhýbejte nadměrné konzumaci kofeinu a jednoduchých cukrů,“ dodává odbornice. Podle ní je neméně důležité důležité dodržovat i spánkový režim a pro celkovou duševní pohodu a energii rovněž pravidelně cvičit.
Pravidelnost je ostatně stěžejní právě i v jídle. „Velké časové mezery mezi jednotlivými denními chody způsobují výkyvy krevní glukózy a vedou k pocitům únavy, mnohdy až k přejídání,“ míní Kubíková. V neposlední řadě má podle ní nesmírný vliv na časté projevy únavy také nedostatečný příjem zdravých sacharidů v jídelníčku.
Commentaires