top of page

Jarní recepty na brunch: co připravit na Velikonoce nebo nedělní snídani?

Lehká jídla, sezónní chutě a nápady, které vás naladí na tu nejmilejší část dne. (foto Micheile Henderson, Pexels)
Lehká jídla, sezónní chutě a nápady, které vás naladí na tu nejmilejší část dne. (foto Micheile Henderson, Pexels)

S prvními paprsky slunce a voňavými bylinkami, jako by jídlo dostalo úplně nový dech. Právě jarní období je tou ideální chvílí, kdy se opravdu vyplatí zpomalit. Co si dopřát volné dopoledne s voňavou kávou, chutným jídlem a lidmi, se kterými se cítíte dobře? Nemusíte mít výjimečný důvod. Někdy úplně stačí hezké počasí za oknem a chuť připravit něco s láskou.


Ať už chystáte slavnostní hostinu nebo se jen chcete na chvíli zastavit v proudu všedních dní, svěží nápady do vaší kuchyně vždy přinesou radost.

 

Kouzlo svěžesti a sezóny

Jakmile se na trzích začnou objevovat první ředkvičky, mladý špenát, chřest nebo voňavé bylinky, je jasné, že je čas oživit i kuchyň. Jaro si říká o lehká jídla, která pohladí žaludek i náladu a nebudete se po nich cítit těžce. Právě díky sezónním surovinám je snadné vytvořit menu, které působí nápaditě, a přitom není náročné na přípravu.

Jemné ricottové lívance zvládnete během chvíle a s minimem surovin. (foto BeFunky)
Jemné ricottové lívance zvládnete během chvíle a s minimem surovin. (foto BeFunky)
 

Ricottové lívanečky s citronem a jahodami

Nadýchané ricottové lívanečky s citronovou kůrou jsou ideální snídaní. Připomínají dezert, ale přitom se dají jíst už ráno, bez výčitek. Stačí je ozdobit čerstvými jahodami, zakápnout medem a doplnit lžičkou jogurtu.

 

Ingredience (na cca 10 lívanečků):

  • 250 g ricotty

  • 2 vejce

  • 1 lžíce cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • kůra z 1 bio citronu

  • 70 g hladké mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • špetka soli

  • máslo nebo olej na smažení

  • čerstvé jahody, med a bílý jogurt k servírování


Postup:

V míse smíchejte ricottu, vejce, cukr, vanilku a citronovou kůru. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, zlehka promíchejte a nechte chvíli odpočinout. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej a smažte menší lívanečky dozlatova. Podávejte s jahodami, medem a lžičkou jogurtu.

 

Velikonoční hostina bez klišé

Slavnostní rána si říkají o trochu fantazie na talíři. Klasiky mají své místo, ale není nutné zůstávat u tradiční nádivky nebo mazance. Zkuste letos překvapit rodinu drobnými koláčky plněnými uzeným lososem a koprem nebo připravte jemnou pomazánku z vařených vajec, zakysané smetany a jarní cibulky. Naservírovaná ve skleničkách a s domácím pečivem z toho hned máte brunch jako z obrázku.


 

Mini koláčky s uzeným lososem a koprem

Pokud hledáte něco, co vypadá jako z food magazínu, ale připravíte to během pár minut, tyhle mini koláčky jsou přesně tím pravým. Kombinace jemného smetanového krému, uzeného lososa a kopru je nadčasová klasika, která nikdy nezklame. Ať už servírujete slavnostní brunch nebo jen chcete na stůl přinést něco netradičního, s těmito koláčky zabodujete. Jsou malé, lehké a perfektní i pro hosty, kteří si jen „něco zobnou“.


Ingredience (na cca 12 kusů):

  • 1 balení křehkého těsta nebo korpusy na tartaletky

  • 100 g smetanového sýra

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 100 g uzeného lososa

  • čerstvý kopr

  • citronová šťáva

 

Postup:

Pokud používáte křehké těsto, vyložte jím formičky na tartaletky nebo muffiny (nejlépe mini velikosti) a krátce je předpečte – asi 8–10 minut na 180 °C, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Poté nechte vychladnout. Pokud máte hotové tartaletkové korpusy, můžete tento krok přeskočit.


V míse smíchejte smetanový sýr, dijonskou hořčici a pár kapek citronové šťávy. Dochuťte špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Vznikne vám jemný, lehce pikantní krém, který skvěle kontrastuje s uzenou chutí lososa. Do každého korpusu naneste lžičku smetanové náplně. Můžete si pomoci cukrářským sáčkem, pokud chcete dosáhnout ještě efektnějšího vzhledu.


Uzeného lososa nakrájejte na menší kousky nebo ho lehce stočte do „růžiček“ a položte navrch. Každý koláček ozdobte malou snítkou čerstvého kopru a případně ještě lehce zakápněte citronem. Servírujte vychlazené na dřevěném prkénku, talíři nebo ve stylové míse. Skvěle vypadají i v kombinaci s dalšími drobnými slanými koláčky nebo pomazánkami ve skleničkách.

 

Působivým doplňkem každého slavnostního dopoledne jsou i osvěžující nápoje. Citron, máta, okurka všechno do džbánu a zalít vodou. Není to žádná věda, ale vypadá skvěle a chutná ještě líp. Při příležitosti svátků můžete nabídnout také jemné mimózy s čerstvým pomerančovým džusem a sektem, které dodají stolu elegantní šmrnc.

 

Pomalé ráno jako malý svátek

Když se chutě jara propojí s pozorností k detailu a radostí z obyčejných věcí, vzniká zážitek, který zůstane. Není třeba hledat složité recepty nebo drahé suroviny. Postačí cit pro sezónu, trocha kreativity a chuť udělat den krásnější. Přivítejte jaro u stolu, kde je místo nejen pro dobré jídlo, ale i pro smích, klid a chvíle, které mají váhu. I obyčejná neděle může být malý svátek, když jí dáme prostor.

 

Snadné vaječné muffiny se zeleninou a sýrem

Možná je znáte z Pinterestu nebo víkendových brunchů v bistrech, ale málokdo ví, že tyhle roztomilé vaječné muffiny zvládnete doma připravit raz dva – a navíc s tím, co zrovna najdete v lednici. Jsou lehké, nadýchané a hravě kombinují chuť vajíček, čerstvé zeleniny a bylinek. Ať už chystáte brunch pro celou rodinu nebo jen hledáte inspiraci na něco, co se dá vzít s sebou do práce nebo na výlet, vaječné muffiny jsou vždycky trefa. Skvělé je i to, že se dají jíst teplé i studené, a na stole vypadají vždy stylově.


 

Ingredience (na 6–8 muffinů):

  • 6 vajec

  • 50 ml smetany (nebo plnotučného mléka)

  • 1 menší červená paprika

  • hrst baby špenátu (nebo pár lístků medvědího česneku)

  • 50 g sýra dle vlastního výběru

  • sůl, čerstvě mletý pepř

  • máslo nebo olej na vymazání formy

  • volitelné navíc: na kousky nakrájená šunka, uzený losos, jarní cibulka, cherry rajčátka, cuketa, bylinky dle chuti (pažitka, tymián, petržel)

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na muffiny máslem nebo olejem (nebo použijte silikonové/papírové košíčky). V míse rozšlehejte vejce se smetanou, dochuťte solí a pepřem. Přidejte papriku nakrájenou na kostičky, nasekaný špenát nebo medvědí česnek, nastrouhaný sýr a případně další přísady, které doma máte, a ladí vám dohromady. Vaječnou směsí naplňte formičky asi do ¾ výšky. Pečte zhruba 18–22 minut – dokud muffiny nezezlátnou a nebudou pevné na dotek. Nechte je chvilku vychladnout a pak je klidně servírujte rovnou z formy – nebo je vyklopte a ozdobte bylinkami.

 

Atmosféra, která spojuje

Je to víc než jen jídlo. Je to to, když se někdo usměje nad prvním soustem, když si přiťuknete kávou, nebo když děti tajně ujídají marmeládu. Prostřený stůl, květiny, látkové ubrousky a na chlebu domácí marmeláda. Malé detaily, které dělají velký rozdíl. Nemusí jít o žádnou velkou akci. I ve dvou lze zažít krásné dopoledne, které si budete chtít zopakovat.

コメント


© 2022 Dedicated CZ s.r.o

bottom of page