Proč vsadit na lipozomální doplňky stravy?
- Lifestyle team
- 1. 8. 2024
- Minut čtení: 3

Foto: Unsplash (Iryna Marienko)
Už jste slyšeli o lipozomálních doplňcích stravy, ale nejste si jisti, co přesně umí, ani co tohle slovo vlastně znamená? Proč a v čem jsou lipozomální doplňky lepší než ty běžné? Odpověď pro vás má nutriční terapeutka Kristýna Kubíková.
„Lipozomální doplňky stravy představují moderní a účinný způsob, jak tělu dodat potřebné živiny. Slovo ,lipozomální´ pochází z pojmu ,lipozom´, což je malá částice složená z lipidových (tukových) dvojvrstev, které obklopují a chrání aktivní látky, například vitaminy, minerály či jiné živiny,“ vysvětluje na úvod výživová specialistka Mgr. Kristýna Kubíková spolupracující s českou značkou vyrábějící doplňky stravy a přírodní kosmetiku Blendea.
Co je podle ní hlavním principem fungování lipozomálních doplňků? Fakt, že aktivní látky jsou díky lipozomům chráněny před degradací v trávicím traktu, díky čemuž snadněji pronikají do krevního oběhu. „Tento proces pak zajišťuje efektivnější a rychlejší vstřebávání živin ve srovnání s tradičními formami doplňků stravy,“ dodává nutriční terapeutka. Pokud tedy hledáte efektivní způsob, jak zajistit tělu maximální využití dodávaných živin a celkově zlepšit svou výživu, právě lipozomální doplňky stravy představují skvělou inovativní volbu.
4 hlavní výhody lipozomálních doplňků:
1. Vyšší vstřebatelnost
Lipozomy chrání aktivní látky před enzymy a trávicími šťávami, což umožňuje jejich lepší absorpci do krve.
2. Rychlejší účinek
Díky rychlejšímu vstřebávání se účinky lipozomálních doplňků mohou dostavit rychleji než u běžných forem.
3. Menší dávkování
Vzhledem k vyšší účinnosti lipozomálních doplňků může být potřebná dávka k dosažení stejného efektu nižší než u klasických doplňků.
4. Menší riziko podráždění
Lipozomální forma může být šetrnější k trávicímu traktu, k žaludku a střevům, což je výhodné zejména pro citlivější jedince.

Foto: Pixabay (Sprinter_Lucio)
Proč užívat právě lipozomální vitamin C?
„Lipozomální vitamin C se od běžných vitaminů liší tím, že využívá lipozomy jako nosiče účinné látky. Lipozomy obalený vitamin projde trávicím systémem bez poškození a díky tomu se dokonale vstřebá. Nástup účinku je proto rychlý a mnohem intenzivnější než u řadových vitamínů,“ vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. Kristýna Kubíková z Blendea.
A proč tělo podle ní tak nutně potřebuje právě céčko? „Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Může proto přispět k ochraně proti stárnutí, podpořit imunitu a snížit riziko chronických onemocnění. Hraje přímo klíčovou roli pro správnou funkci imunitního systému. Pomáhá totiž stimulovat produkci bílých krvinek, které bojují proti infekcím a zvyšují hladinu protilátek v těle. Vitamin C je rovněž nezbytný pro syntézu kolagenu, což je důležitá bílkovina pro zdraví kůže, kloubů a vaziv. Potřebný je také při metabolismu energie, protože pomáhá se syntézou karnitinu – látky, která pomáhá přeměňovat tuky v energii. Díky tomu může céčko přispět také k lepší energetické úrovni. Je proto ideální v boji proti únavě,“ tvrdí nutriční terapeutka.
Jak poznáte nedostatek „céčka“…
Nedostatek vitaminu C se může projevovat různě a dokáže ovlivnit řadu systémů v těle. Zde jsou některé z nejčastějších příznaků a zdravotních problémů spojených s jeho nedostatkem:
o Vitamin C je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Jeho nedostatek může vést k častějším infekcím, pomalejšímu hojení ran a celkově snížené schopnosti těla bojovat s nemocemi.
Pomáhá také vstřebávat železo z potravy. Jeho deficit proto dokáže zapříčinit anémii (nemoc z nedostatku železa), což se projevuje únavou, slabostí a bledostí.
Omezený přísun tohoto vitaminu vede i k suché, šupinaté kůži. Je totiž nezbytný pro syntézu kolagenu, což je bílkovina důležitá pro zdraví kůže.
Dále může způsobit bolesti kloubů, protože kolagen je součástí chrupavek a kostí. U dětí může nedostatek céčka způsobit růstové problémy a bolesti kostí.
Kvůli jeho absenci lidé častěji pociťují únavu, podrážděnost, chybí jim energie. Tento stav může být způsoben jak anémií, tak celkovým oslabením organismu.
Nedostatek tohoto vitaminu může způsobit i záněty a krvácení v trávicím traktu, což vede k bolestem břicha a dalším zažívacím problémům.
Dlouhodobě minimální přísun vitaminu C vede také k onemocnění zvaném kurděje. Toto onemocnění se projevuje únavou, slabostí, bolestí svalů a kloubů, krvácením dásní, ztrátou zubů, anémií a kožními problémy, jakými jsou modřiny a petechie (malé červené skvrny způsobené krvácením pod kůží). Kurděje jsou známé jako nemoc námořníků a v dnešní době se už naštěstí téměř nevyskytují.
Z jakých zdrojů nejlépe čerpat vitamin C
Prevence jeho nedostatku je přitom relativně jednoduchá a spočívá v konzumaci potravin bohatých právě na tento vitamin. „Pro doplnění céčka jsou ideální citrusové plody, jahody, kiwi, paprika, brokolice, růžičková kapusta a rajčata. Lidem, kteří nemohou dostatečně přijímat vitamin C z potravy, bych určitě doporučila céčko v podobě lipozomálního doplňku stravy,“ uvádí na závěr odbornice Kristýna Kubíková.
Vyzkoušejte lipozomální vitamin C od české veganské značky Blendea:
Blendea liposomal vitamin C
Lipozomy obalený vitamin C projde trávicím systémem bez poškození, díky čemuž se dokonale vstřebá – tím pádem je nástup účinku intenzivnější než u řádových vitaminů
Podporuje a posiluje celkovou imunitu organismu, chrání před oxidativním stresem
Kvalitní zdroj vitaminu C přispívá k normální a přirozené tvorbě kolagenu, který v těle ovlivňuje kůži, zuby, dásně, klouby, kosti a mnoho dalšího
Vitamin C napomáhá k výkonnějšímu vstřebávání některých látek, například železa, se kterým dokonce synergicky působí
Stačí jedna jeho kapsle denně
Prodává www.blendea.cz, 60 kapslí za 599 Kč

Comments