top of page

Proč vsadit na lipozomální doplňky stravy?


Foto: Unsplash (Iryna Marienko)


Už jste slyšeli o lipozomálních doplňcích stravy, ale nejste si jisti, co přesně umí, ani co tohle slovo vlastně znamená? Proč a v čem jsou lipozomální doplňky lepší než ty běžné? Odpověď pro vás má nutriční terapeutka Kristýna Kubíková.


„Lipozomální doplňky stravy představují moderní a účinný způsob, jak tělu dodat potřebné živiny. Slovo ,lipozomální´ pochází z pojmu ,lipozom´, což je malá částice složená z lipidových (tukových) dvojvrstev, které obklopují a chrání aktivní látky, například vitaminy, minerály či jiné živiny,“ vysvětluje na úvod výživová specialistka Mgr. Kristýna Kubíková spolupracující s českou značkou vyrábějící doplňky stravy a přírodní kosmetiku Blendea.


Co je podle ní hlavním principem fungování lipozomálních doplňků? Fakt, že aktivní látky jsou díky lipozomům chráněny před degradací v trávicím traktu, díky čemuž snadněji pronikají do krevního oběhu. „Tento proces pak zajišťuje efektivnější a rychlejší vstřebávání živin ve srovnání s tradičními formami doplňků stravy,“ dodává nutriční terapeutka. Pokud tedy hledáte efektivní způsob, jak zajistit tělu maximální využití dodávaných živin a celkově zlepšit svou výživu, právě lipozomální doplňky stravy představují skvělou inovativní volbu.


4 hlavní výhody lipozomálních doplňků:


1.     Vyšší vstřebatelnost

Lipozomy chrání aktivní látky před enzymy a trávicími šťávami, což umožňuje jejich lepší absorpci do krve.


2.     Rychlejší účinek

Díky rychlejšímu vstřebávání se účinky lipozomálních doplňků mohou dostavit rychleji než u běžných forem.


3.     Menší dávkování

Vzhledem k vyšší účinnosti lipozomálních doplňků může být potřebná dávka k dosažení stejného efektu nižší než u klasických doplňků.


4.     Menší riziko podráždění

Lipozomální forma může být šetrnější k trávicímu traktu, k žaludku a střevům, což je výhodné zejména pro citlivější jedince.



Foto: Pixabay (Sprinter_Lucio)


Proč užívat právě lipozomální vitamin C?


„Lipozomální vitamin C se od běžných vitaminů liší tím, že využívá lipozomy jako nosiče účinné látky. Lipozomy obalený vitamin projde trávicím systémem bez poškození a díky tomu se dokonale vstřebá. Nástup účinku je proto rychlý a mnohem intenzivnější než u řadových vitamínů,“ vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. Kristýna Kubíková z Blendea.


A proč tělo podle ní tak nutně potřebuje právě céčko? „Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Může proto přispět k ochraně proti stárnutí, podpořit imunitu a snížit riziko chronických onemocnění. Hraje přímo klíčovou roli pro správnou funkci imunitního systému. Pomáhá totiž stimulovat produkci bílých krvinek, které bojují proti infekcím a zvyšují hladinu protilátek v těle. Vitamin C je rovněž nezbytný pro syntézu kolagenu, což je důležitá bílkovina pro zdraví kůže, kloubů a vaziv. Potřebný je také při metabolismu energie, protože pomáhá se syntézou karnitinu – látky, která pomáhá přeměňovat tuky v energii. Díky tomu může céčko přispět také k lepší energetické úrovni. Je proto ideální v boji proti únavě,“ tvrdí nutriční terapeutka.

 

Jak poznáte nedostatek „céčka“…


Nedostatek vitaminu C se může projevovat různě a dokáže ovlivnit řadu systémů v těle. Zde jsou některé z nejčastějších příznaků a zdravotních problémů spojených s jeho nedostatkem:

o   Vitamin C je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Jeho nedostatek může vést k častějším infekcím, pomalejšímu hojení ran a celkově snížené schopnosti těla bojovat s nemocemi.

 

  • Pomáhá také vstřebávat železo z potravy. Jeho deficit proto dokáže zapříčinit anémii (nemoc z nedostatku železa), což se projevuje únavou, slabostí a bledostí.

  • Omezený přísun tohoto vitaminu vede i k suché, šupinaté kůži. Je totiž nezbytný pro syntézu kolagenu, což je bílkovina důležitá pro zdraví kůže.

  • Dále může způsobit bolesti kloubů, protože kolagen je součástí chrupavek a kostí. U dětí může nedostatek céčka způsobit růstové problémy a bolesti kostí.

  • Kvůli jeho absenci lidé častěji pociťují únavu, podrážděnost, chybí jim energie. Tento stav může být způsoben jak anémií, tak celkovým oslabením organismu.

  • Nedostatek tohoto vitaminu může způsobit i záněty a krvácení v trávicím traktu, což vede k bolestem břicha a dalším zažívacím problémům.

  • Dlouhodobě minimální přísun vitaminu C vede také k onemocnění zvaném kurděje. Toto onemocnění se projevuje únavou, slabostí, bolestí svalů a kloubů, krvácením dásní, ztrátou zubů, anémií a kožními problémy, jakými jsou modřiny a petechie (malé červené skvrny způsobené krvácením pod kůží). Kurděje jsou známé jako nemoc námořníků a v dnešní době se už naštěstí téměř nevyskytují.

 

Z jakých zdrojů nejlépe čerpat vitamin C


Prevence jeho nedostatku je přitom relativně jednoduchá a spočívá v konzumaci potravin bohatých právě na tento vitamin. „Pro doplnění céčka jsou ideální citrusové plody, jahody, kiwi, paprika, brokolice, růžičková kapusta a rajčata. Lidem, kteří nemohou dostatečně přijímat vitamin C z potravy, bych určitě doporučila céčko v podobě lipozomálního doplňku stravy,“ uvádí na závěr odbornice Kristýna Kubíková.


Vyzkoušejte lipozomální vitamin C od české veganské značky Blendea:


Blendea liposomal vitamin C

  • Lipozomy obalený vitamin C projde trávicím systémem bez poškození, díky čemuž se dokonale vstřebá – tím pádem je nástup účinku intenzivnější než u řádových vitaminů

  • Podporuje a posiluje celkovou imunitu organismu, chrání před oxidativním stresem

  • Kvalitní zdroj vitaminu C přispívá k normální a přirozené tvorbě kolagenu, který v těle ovlivňuje kůži, zuby, dásně, klouby, kosti a mnoho dalšího

  • Vitamin C napomáhá k výkonnějšímu vstřebávání některých látek, například železa, se kterým dokonce synergicky působí

  • Stačí jedna jeho kapsle denně

  • Prodává www.blendea.cz, 60 kapslí za 599 Kč




Comments


© 2022 Dedicated CZ s.r.o

bottom of page