Velikonoční speciality z Evropy: co se jí ve Španělsku, Itálii a Polsku?
- Food & Travel team
- 9. 4.
- Minut čtení: 4

Velikonoce nejsou jen svátkem duchovního rozjímání, ale i příležitostí, kdy se rodiny scházejí u slavnostně prostřeného stolu, ze kterého voní pokrmy předávané z generace na generaci. A právě evropské země jako Španělsko, Itálie a Polsko jsou známé nejen svým temperamentem a tradicemi, ale i kulinářskými poklady, které se o těchto svátcích servírují.
Nahlédněte pod pokličku velikonoční atmosféry v těchto třech zemích a objevte lahůdky, které by možná stály za to vyzkoušet i doma.
Sladké i slané chutě španělských Velikonoc
Ve Španělsku, kde se Velikonocům říká Semana Santa, mají tyto svátky hluboce zakořeněnou náboženskou tradici. Procesí ulicemi měst, nádherně zdobené sochy a zvuk bubnů vytvářejí silnou atmosféru. Ale ani zde nechybí důraz na jídlo, a to hlavně na sladké dobroty.
Nejtypičtějším velikonočním pokrmem je torrija, což je hustý plátek chleba namočený v mléce s cukrem a skořicí, následně obalený ve vejci a osmažený dozlatova. Výsledkem je dezert připomínající francouzský toast, ale mnohem intenzivnější a voňavější.
Recept na torrijas:
V širší míse smíchejte 500 ml plnotučného mléka, tři lžíce cukru, kůru z jednoho pomeranče a půl lžičky skořice. Nakrájejte starší bílý chléb (nejlépe bagetu) na silné plátky, namočte je do směsi, nechte krátce nasáknout, poté obalte ve vyšlehaných vejcích a osmažte na másle dozlatova. Před podáváním posypte skořicovým cukrem.
Kromě torrijas se připravují i pestiños, smažené těsto polité medem a posypané sezamem. V některých oblastech se na velikonoční stůl servíruje i rybí pokrm z tresky, například bacalao a la vizcaína, treska ve výrazné rajčatovo-paprikové omáčce s česnekem a olivovým olejem. Pokud chcete na stole opravdu zazářit, připravte tresku den předem, chuť se krásně rozleží a omáčka bude výraznější.
Italská elegance na slavnostním stole
Itálie a jídlo, to je láska na celý život. A o Velikonocích to platí dvojnásob. Italské rodiny si potrpí na bohatou hostinu, která odráží jak tradici, tak i lásku k čerstvým a kvalitním surovinám. Jedním z nejznámějších symbolů italských Velikonoc je sladký koláč colomba di pasqua ve tvaru holubice, který se peče z kynutého těsta podobného italskému sladkému chlebu panettone. Uvnitř je jemný a vláčný a na povrchu křupavý díky vrstvě mandlové polevy.
Recept na jednoduchou colombu (verze bez formy):
Smíchejte 500 g hladké mouky, 100 g cukru, 100 g změklého másla, dvě vejce, 20 g čerstvého droždí rozpuštěného v 100 ml teplého mléka, špetku soli, nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče a hrst nasekaného kandovaného ovoce. Těsto nechte kynout hodinu, poté vytvarujte ovál a na každém konci jemně vytáhněte „křídla“. Před pečením potřete povrch bílkem a posypte plátky mandlí. Pečte při 180 °C asi 35 minut.
Na velikonočním stole nechybí ani tradiční slané koláče. Například v oblasti Ligurie se připravuje torta pasqualina, slaný koláč plněný mangoldem, ricottou a vejcem, který je nejen chutný, ale i vizuálně působivý.
Recept na tortu pasqualina:
Připravte si listové těsto, vyložte jím kulatou formu, naplňte směsí z 500 g ricotty, 200 g spařeného a nasekaného mangoldu, dvěma vejci a nastrouhaným parmazánem. Do náplně lžící vytvořte tři důlky a do každého vyklepněte celé vejce. Přikryjte druhým plátem těsta, potřete žloutkem a pečte 45 minut na 180 °C. Skvěle se hodí k lehkému jarnímu salátu.
Polské Velikonoce jako oslava života a jara
Polsko má s Velikonocemi spojenou bohatou symboliku, kterou si pečlivě udržuje. Velikonoční snídaně zde není jen jídlem, ale slavnostním rituálem. Klíčovým prvkem je święconka – košík s jídlem, které je v sobotu před Velikonocemi požehnáno v kostele. Obsahuje vejce jako symbol nového života, chléb, klobásu, sůl a pečivo ve tvaru beránka. Na stole pak nesmí chybět tradiční žurek, což je hustá, lehce nakyslá polévka z kvašené žitné mouky, plná uzeného masa, klobásy a vařených vajec.
Recept na žurek:
Připravte si kvásek ze tří lžic žitné mouky a 300 ml vody, který necháte kvasit 3 až 5 dní. Na polévku pak osmahněte cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou bílou klobásu, uzené maso, dva bobkové listy, nové koření, zalijte vývarem a přidejte kvásek. Vařte 30 minut, dochuťte majoránkou a podávejte s vařeným vejcem. Pokud chcete zapůsobit i servírováním, zkuste żurek naservírovat v kulatém chlebu místo talíře.
K sladkému zakončení Velikonoc patří mazurek, koláč s karamelem, čokoládou nebo marmeládou, a také nadýchaná babka, která může být mramorová, s rumem nebo plněná mákem.

Recept na čokoládovou babku:
Smíchejte 500 g mouky, 100 g cukru, dvě vejce, 100 g másla, 150 ml mléka, 20 g droždí a špetku soli. Nechte vykynout, poté rozválejte a potřete náplní z 200 g hořké čokolády, 50 g másla a lžíce kakaa. Srolujte, podélně rozkrojte a oba pruhy stočte do spirály. Pečte asi 40 minut při 180 °C. Zkuste babku upéct v malých formičkách, krásně poslouží jako dárek pro hosty.
Chuť Evropy na vašem stole
Velikonoce jsou v každé zemi jiné, ale spojuje je jedno, a to je touha sdílet radost a pohodu u stolu. Ať už vás zlákají španělské sladkosti, italské koláče nebo polské speciality, nebojte se experimentovat a přenést do svého domova kousek evropské velikonoční atmosféry. Koneckonců, co může být krásnějšího než chutě, které vás spojují a tvoří vzpomínky?
Comments